HIKAYAT RAJA BABI

Product Code: HIKAYAT RAJA BABI
Availability:
In Stock
Price: RM20.00

Hikayat Raja Babi ditulis pada 1775 oleh seorang pedagang yang sedang berlayar dari Semarang ke Palembang. Buku ini merupakan versi tulisan Rumi yang pertama di dunia. 

 

Hikayat berunsur aksi-fantasi-mistik ini menceritakan adventur seorang putera yang telah disumpah untuk lahir sebagai seekor babi. Sifat fizikalnya itu membuat bapanya sendiri jijik dan malu, tapi kepandaiannya berpantun sebaik saja keluar dari perut ibunya membuat semua orang kagum. Biarpun dicampak ke dalam hutan atas nasihat para nujum, putera babi ini diselamatkan dan dibesarkan di istana yang lain. 

 

Raja Babi melalui pelbagai cabaran dan berperang dengan pelbagai pihak. Adegan-adegan perang yang melibatkan aksi terbang dan letupan ini sangat ganas dan mirip Dragon Ball. 

 

Raja Babi mula dikenali dan disegani di kalangan kawan dan lawan. Tapi adakah sebab dia merupakan seekor babi, dia turut disumpah untuk tidak dapat bercinta?

 

* Selain versi cetak berilustrasi ini, teks lengkap ini boleh anda download sebagai ebook percuma di beberapa laman web dan app seperti Smashwords, Google Play, E-Sentral, Bachabooku dan Kaki Buku (Appstore). Karya ini tiada hakcipta dan anda bebas untuk mencetak, menjual semula, menterjemah ke bahasa lain atau mengadaptasi ke medium lain seperti drama TV petang-petang tanpa meminta izin sesiapa. 

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad            Good

Enter the code in the box below: